borówka amerykańska

producent

Gospodarstwo Rolne

Przemysław Mazurek

certyfikat Eurepgap

our website in English mūsų puslapis lietuviškai unsere webseite auf Deutsch наш сайт по-русски
     

Właściwości lecznicze

Wiara, iż borówki mają właściwości lecznicze była ceniona od wieków. Współczesne badania przeprowadzane w nowoczesnych laboratoriach na całym świecie potwierdzają te teorie.

Poniżej prezentujemy parę faktów.

  • Borówki są naturalną bronią w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Badania naukowców z Narodowego Centrum Żywienia USA pokazały, iż borówka jest bogatym źródłem naturalnych antyutleniaczy (np. witaminy A, C, E) a ich aktywność w tych owocach jest najwyższa w porównaniu z czterdziestoma innymi świeżymi warzywami i owocami. Porównując dane stwierdzamy, iż owoce borówki zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, jabłek czy brokułów. Antyutleniacze neutralizują "wolne rodniki" - związki, które mogą niszczyć ściany komórkowe i strukturę DNA. Podobne działanie prewencyjne jak antyutleniacze wykazują również antocyjany i fenole, które też występują w dużych ilościach w borówce. Zawarty w borówce kwas ellagi i foliowy również zahamowuje rozwój komórek rakowych (np. szyjki macicy).

  • Zawarte w borówkach związki redukują zły cholesterol (LDL) a wspomagają tworzenie dobrego (HDL). Zmniejsza się w ten sposób ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych, niebezpieczeństwa wylewów, zmian miażdżycowych oraz wystąpienia otyłości. Dużą rolę odgrywają tutaj fitoestrogeny, czyli roślinne hormony.

  • Borówki zwierają w swoim składzie małą ilość węglowodanów w stosunku do innych owoców. Stąd też mogą je spożywać osoby z zaleconą dietą niskowęglowodanową.

  • Borówki zahamowują procesy starzenia. Działają zapobiegawczo w nabyciu choroby, Alzheimera oraz arteriosklerozy. Przeprowadzone w laboratoriach eksperymenty na myszach wykazały, iż u jednostek karmionych borówkami proces utraty aktywności umysłowej związanej z wiekiem spowalniał się w porównaniu do pozostałych jednostek. Stwierdzono również, iż grupa ta wykazywała lepszą niż konkurenci aktywność w nauce oraz zapamiętywaniu zachowań ruchowych. Dzieje się tak głównie dzięki antocyjanom, barwnikom, które to powodują, iż borówki są niebieskie.

  • Borówki chronią przeciwko infekcjom układu moczowego i redukują ryzyko jego infekcji. Dzieje się tak gdyż pewne związki uniemożliwiają bakteriom wnikanie do zdrowych komórek, które to wyścielają ściany przewodu moczowego.

  • Dobroczynne antocyjany zawarte w borówkach poprawiają jakość wzroku oraz niwelują tzw. zmęczenie wzroku. Spożywanie borówek polecane jest więc kierowcom oraz osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.

  • Borówki działają antybakteryjne. W Szwecji suszone borówki podaje się, by leczyć biegunki. Pewne substancje działają zabójczo na bakterie E.Coli (które to mogą te biegunki wywoływać).

  • Kwas foliowy zawarty w borówkach ma dobroczynne działanie na płód w okresie ciąży.

  • Borówki są źródłem dietetycznego błonnika. Przez ostanie 20lat zebrano wiele dowodów na potwierdzenie zalet diety wysokobłonnikowej, mogą, więc one być stosowane jako jej składnik.

  • Według danych Amerykańskiego Instytutu Żywności (nr 17, 2004) 100g borówki wysokiej to tylko 57kcal.

Poniżej przedstawiamy tabelę ze szczegółowymi danymi:

tabela: skład ogólny oraz minerały i witaminy borówki

Borówki powinny być spożywane na surowo, wtedy aktywność wszystkich dobroczynnych substancji jest najlepsza. Wszelkie procesy termiczne jak gotowanie, smażenie, suszenie, pieczenie czy zamrażanie redukują aktywność tych związków nawet o 50-60%.

Codziennie dowiadujemy się o nowych odkryciach związanych z dobroczynnym działaniem owoców borówki wysokiej. Wiele jeszcze przed nami do odkrycia, ale już teraz wiemy, iż owoc borówki spożywany regularnie wnosi wiele dobrego.