Gospodarstwo Rolne AMA

Przemysław Mazurek



Wiara iż borówki mają właściwości lecznicze była ceniona od wieków. Współczesne badania prowadzone w nowoczesnych laboratoriach na całym świecie potwierdzają te teorie. 

Poniżej prezentujemy parę faktów.

1. Zawarte w borówkach związki redukują zły cholesterol (LDL), a wspomagają tworzenie dobrego (HDL). Zmniejsza się w ten sposób ryzyko powstania chorób sercowo - naczyniowych, niebezpieczeństwa wylewów, zmian miażdżycowych oraz wystąpienia otyłości. Dużą rolę odgrywają tutaj fitoestrogeny, czyli roślinne hormony. 

2. Borówki zawierają w swoim składzie małą ilość weglowodanów w stosunku do innych owoców. Stąd też mogą je spożywać osoby z zaleconą dietą niskoweglowodanową.

 

3. Borówki są naturalną bronią w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Badania naukowców z Narodowego Centrum Żywienia USA pokazały, iż borówka jest bogatym źródłem naturalnych antyutleniaczy (np. witaminy A, C, E)  a ich aktywność w tych owocach jest najwyższa w porownaniu z czterdziestoma innymi świeżymi warzywami i owocami. Porównując dane stwierdzamy, iż owoce borówki zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, jabłek czy brokułów. Antyutleniacze neutralizują "wolne rodniki" - związki, które mogą niszczyć ściany komórkowe i strukturę DNA. Podobne działanie prewencyjne jak antyutleniacze wykazują również antocyjany i fenole, które też występują w dużych ilościach w borówce. Zawarty w borówce kwas ellagi i foliowy również zahamowuje rozwój komórek rakowych (np. szyjki macicy).

4.  Borówki zahamowują procesy starzenia. Działają zapobiegawczo w nabyciu choroby Alzheimera oraz arteriosklerozy. Przeprowadzone w laboratoriach eksperymenty na myszach wykazały, iż u jednostek karmionych borówkami proces utraty aktywności umysłowej związanej z wiekiem spowalniał się w porównaniu do pozostałych jednostek. Stwierdzono równeiż, iż grupa ta wykazywała lepszą niż konkurenci aktywność w nauce oraz zapamiętywaniu zachowań ruchowyc. Dzieje się tak głównie dzięki antocyjanom, barwnikom, które nadają borówce niebieską barwę. 

5. Borówki chronią przeciwko infekcjom układu moczowego, redukuja ryzyko jego infekcji. Dzieje się tak gdyż pewne zwiazki uniemożliwiają bakteriom wnikanie zdrowych komórek, które wyścielają ściany przewodu moczowego. 

6. Dobroczynne antocyjany zawarte w borówkach poprawiają jakość wzroku oraz niwelują tzw. zmęczenie wzroku. Spożywanie borówek polecane jest więc kierowcom oraz osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.

7. Borówki działają antybakteryjnie. W Szwecji suszone borówki podaje się, aby leczyć biegunki. Pewne substancje działają zabójczo na bakterie E.Coli (które mogą wywoływać biegunki). 

8. Kwas foliowy zawarty w borówkach ma dobroczynne działanie na płód w okresie ciąży. 

9. Borówki są źródłem dietetycznego błonnika. Przez ostatnie 20 lat zebrano wiele dowodów na potwierdzenie zalet diety wysokobłonnikowej, mogą one być stosowane jako jej składnik. 

10. Według danych Amerykańskiego Instytutu Żywności (nr 17, 2004), 100 g borówki wysokiej to tylko 57 kcal. Szczegółowe dane znajdą Państwo w tabeli obok.

Borówki powinny być spożywane na surowo - wtedy aktywność wszystkich dobroczynnych substancji jest największa. Wszelkie procesy termiczne jak gotowanie, smażenie, suszenie, pieczenie czy zamrażanie redukują aktywność tych związków nawet o 50 - 60%.

Codziennie dowiadujemy się o nowych odkryciach związanych z dobroczynnym działaniem owoców borówki wysokiej. Wiele jeszcze przed nami do odkrycia, ale już teraz możemy stwierdzić, że owoc borówki spożywany reguralnie wnosi wiele dobrego dla naszego organizmu.